Jag var med på en middag med ett 50-tal av världens mest framstående forskare igår kväll som har samlats i Lund för att visionera och ta fram idéer för att beskriva hur Jorden ska vara en bra plats att leva på år 2050. Jag blev inbjuden för att vi (Sparbanken Syd) har en idé runt strategiskt miljötänkande för YstadÖsterlen-regionen och vi för nu en diskussion med miljöinstitutet i Lund med att hitta ett koncept. Därför fick jag möjligheten att vara gäst denna kväll.
Forskarna är i Lund en vecka mellan den 26 oktober - 1 november. Det är bland annat naturvetare, statsvetare, historiker och paleoklimatologer som bidrar med sin spetskompetens inom respektive område. Under sin vecka i Skåne arbetar denna hjärntrust med The Planet in 2050 - bilden av ett önskvärt tillstånd för världen år 2050.
The Planet in 2050 är ett initiativ av några av de mest tongivande forskarna i världen. De ingår i forskningsnätverket ESSP och utgör kunskapsbasen i FN:s klimatpanel. ESSP håller konferenser var femte år, som har mycket stort inflytande på den globala utvecklingen. Vid den senaste ESSP-konferensen i Beijing 2006 beslutades att genomföra initiativet The Planet in 2050, där höstens vecka i Lund och Malmö är en del. Vid detta internationella toppmöte diskuteras olika scenarier och vetenskapliga texter. Resultatet dokumenteras i en bok, med Prof. Will Steffen, Australien och Prof. Guy Brasseur, USA, som redaktörer. Materialet ligger sedan till grund för fortsatt forskning inom projekt som ingår i ESSP-nätverket. Toppmötet är främst ett arbetsmöte bakom lyckta dörrar. Mer finns att läsa på www.theplanet2050.org
En tanke som jag framförde är att man kan inte "hota" människor om domedagen utan man måste locka till förändringar och bygga incitament för lösningar på alla nivåer. Mina bordsvänner höll med och såg samtidigt detta som en enorm utmaning. Ekonomisk tillväxt kontra långsiktlig miljöarbete har vissa motsägelser. Idag är konsumtionen tex av semesterresor direkt negativ för miljöpåverkan osv.
Åkte hem till Ystad full av tankar.
MVH/Anders
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Kul Anders - detta arbete är otroligt viktigt. Bra kommentar du hade. Vi måste locka till och göra det ekonomiskt attraktivt att spela med miljön - inte emot den.
Skicka en kommentar