fredag 31 oktober 2008

Smått och stort


Hamngatan i Ystad har haft stängt för trafik under sommaren för att göra den mer "gå-vänlig". Nu har man förlängt försökstiden till januari 2009. Tyvärr känns detta som ett feltänk.
Å ena sidan tycker Polis och boende det är bra för man har fått ner buskörningar och bråk i city men det som börjar att hända är vad jag kallar "Lundasyndrom" dvs alla som kommer till Ystad tycker det är en omöjlig stad att vara i pga att allt upplevs som otillgängligt och avstängt. Som Ystadbo så vet jag hur jag ska nå in till Centrum men för besökaren blir det att parkera en bit bort. I princip inte mer än 200-300 m längre att gå men känslan är viktig. Sanningen ligger i betrakaren ögon!
Ska Ystad förbli regionens handelsstad bör beslutet snarast bli att öppna upp för trafik igen under icke sommartid. Jag skickade in ett brev till Ystad kommun och det snappades upp av Ystads Allehanda och blev därmed en tidningsrubrik som skapade synpunkter.
http://www.ystadsallehanda.se/article/20081029/YSTAD/18848352

Jag föreslog olika lösningar och hoppas kommunen annammar detta!

MVH/Anders

tisdag 28 oktober 2008

The Planet in 2050

Jag var med på en middag med ett 50-tal av världens mest framstående forskare igår kväll som har samlats i Lund för att visionera och ta fram idéer för att beskriva hur Jorden ska vara en bra plats att leva på år 2050. Jag blev inbjuden för att vi (Sparbanken Syd) har en idé runt strategiskt miljötänkande för YstadÖsterlen-regionen och vi för nu en diskussion med miljöinstitutet i Lund med att hitta ett koncept. Därför fick jag möjligheten att vara gäst denna kväll.

Forskarna är i Lund en vecka mellan den 26 oktober - 1 november. Det är bland annat naturvetare, statsvetare, historiker och paleoklimatologer som bidrar med sin spetskompetens inom respektive område. Under sin vecka i Skåne arbetar denna hjärntrust med The Planet in 2050 - bilden av ett önskvärt tillstånd för världen år 2050.
The Planet in 2050 är ett initiativ av några av de mest tongivande forskarna i världen. De ingår i forskningsnätverket ESSP och utgör kunskapsbasen i FN:s klimatpanel. ESSP håller konferenser var femte år, som har mycket stort inflytande på den globala utvecklingen. Vid den senaste ESSP-konferensen i Beijing 2006 beslutades att genomföra initiativet The Planet in 2050, där höstens vecka i Lund och Malmö är en del. Vid detta internationella toppmöte diskuteras olika scenarier och vetenskapliga texter. Resultatet dokumenteras i en bok, med Prof. Will Steffen, Australien och Prof. Guy Brasseur, USA, som redaktörer. Materialet ligger sedan till grund för fortsatt forskning inom projekt som ingår i ESSP-nätverket. Toppmötet är främst ett arbetsmöte bakom lyckta dörrar. Mer finns att läsa på www.theplanet2050.org

En tanke som jag framförde är att man kan inte "hota" människor om domedagen utan man måste locka till förändringar och bygga incitament för lösningar på alla nivåer. Mina bordsvänner höll med och såg samtidigt detta som en enorm utmaning. Ekonomisk tillväxt kontra långsiktlig miljöarbete har vissa motsägelser. Idag är konsumtionen tex av semesterresor direkt negativ för miljöpåverkan osv.
Åkte hem till Ystad full av tankar.

MVH/Anders

lördag 25 oktober 2008

Stora Turistpriset


Ystad kommun var nominerad till Stora Turismpriset 2008 för satsningen på filmen i Ystad. Priset hamnade hos Kolmården Djurpark men en hedrande andraplats är inte fy skam.
Tycker det är lika mycket mitt företags "prisnominering". Filmsatsningen har byggts upp på fyra grundstenar och där vi har varit med i samtliga steg.


1. Först fick vi möjligheten att få hit Wallanderfilmerna. I filmvärlden betalar intressenter för att få hit filminspelningar. Motprestationen är då att bolagen ska investera x mkr i bygden och dess omnejd. Där skrapades ihop ca 15 mkr som en grundplåt där vi gick in med den första miljonen.


2. Ska turister komma hit måste de också ha någonstans att ta vägen. Man byggde då ett Cinotek (upplevelsecentra där du kan se hur allt går till, själv spela in mm) där vi gick in med drygt miljonen.


3. För att attrahera företag och rätt folk så tog vi initiativ till att starta en internationell masterutbildning i filmmusikkomposition och filmproducentutbilsning. Vi riggade det och gick in med en summa pengar. Kommunen ställde också upp med pengar och lokaler. Denna invigdes förra månaden. Bra samarbete igen.


4. Ystad kommun startar nu en filmfond där pengar kan sökas av olika projekt. Vi har lovat stoppa in en del pengar i detta också. Här kan även privatpersoner vara med. Då blir man inbjuden till Filmfestival, få gå på premiärer mm. Kanske något för dig? Läs mer på www.ystad.se under Film


Nästa steg funderar vi på. Men vi kan redan nu konstatera att Ystad har haft den bästa turismsäsongen på mycket länge och ökningen är bla nya Filmturister från utlandet.


MVH/Anders

fredag 24 oktober 2008

Höst




Hatar normalt hösten men vaktade idag i gryningen och steg upp. Solen jobbade hårt för att tränga bort dimman äver åkrarna. Luften var hög och det var vindstilla. Underbart!!!




Och idag ska jag spela golftävling med ett gäng grannar! Finns inga bättre förutsättningar. Jag tror jag tar hem det.


MVH/Anders


torsdag 23 oktober 2008

Bygga en Tillväxtportal

I vår region finns det ett behov av att ha en samlad informationsportal där lokala företag och kommuner ska kunna påverka innehållet. Vi var par personer som satt och spånade och därefter lanserade vi "navigatorsyd.se din kompass i sydskånes företagsvärld. Här ska du få information, inspiration och omvärldsananlys. Läs själva och kommentera gärna!www.navigatorsyd.se


MVH/Anders

tisdag 21 oktober 2008

Tillväxtdagen 2008

Måndagen den 13 oktober hade Sparbanken Syd den årliga Tillväxtdagen då man bjuder in företagare till Ystad Teater för att inspirera och belöna goda förebilder. I år var bla Johan Stael von Holstein en av våra huvudgäster och berättade om entreprenörskap på ett lysande sätt. Hans budskap var att efter kärleken är entreprenörskap det vackraste som finns. Han fick verkligen publiken att känna igen sig med både det härliga att vara företagare i medgång men även den känslan av uppgivenhet när man står vid ruinens brant. Fick betyg 4,6 av 5 möjliga i utvärderingen.

Fick en trevlig pratstund med honom på scenen och han är ju en av jantedödarna så han blev ju glad att vi har avskaffat det i vårt företag.


MVH/Anders

måndag 20 oktober 2008

Möte med en legend

Den 1 september var jag med om en oförglömlig dag och kväll. Efter hårt arbete för att etablera Ystad som en filmort kom George Martin hit för inviga ett nytt Filmuniversitet i Ystad.

Sir George Martin MBE, är en legendarisk skivproducent född 3 januari 1926. Arbetade på skivbolaget Parlophone. han producerade samtliga Beatles skivor förutom Let It Be. Före tiden med Beatles jobbade han som producent av humorskivor bl.a. med Peter Sellers. George Martin bidrog starkt till Beatles sound genom att förverkliga beatlarnas alla krav på mer eller mindre suspekta orkesterarrangemang, och genom sina egna innovativa idéer. Han har med hjälp av sin son Giles Martin även mixat ihop den nya beatles skivan Love där han än en gång visar upp prov på experimentalisk talang. 1973 skrev han musiken till James Bond-filmen Leva och låta dö och fick ex-Beatlen Paul McCartney att skriva titelmelodin.

Sir George Martin fick klippa banden till nya Filmuniversitetet och på kvällen hade han en bejublad Beatles-kväll då han berättade om sitt livsverk. En härlig och unik tillställning som visar kanske ett av de mer lyckade tillväxtsatsningarna i världen, The Beatles.
Dagen gav mycket energi och det som nu byggs runt filmen i Ystad kommer att ge många möjligheter, främst för handel och besöksnäringen i regionen.

Anders

söndag 19 oktober 2008

Ledningsbeslut på att avskaffa Jante

Vårt företag har avskaffat Jante formellt via ledningsgruppen 2006. Nedan kan du se beslutsunderlaget. Fler som hänger på?

Uppdragsbeskrivning:
Att vara det första företaget så vitt vi känner till som via sin ledningsgrupp tar beslut om att avskaffa Jantelagen samt införa en plan och uppföljning på utfall

Nulägesbeskrivning samt dess styrkor och svagheter:
XX verkar huvudsakligen i Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommuner. Kommunerna har en tradition att samverka bara om man har egen vinning av det och har historiskt haft svårt med att hitta olika former för bra samarbete mellan kommunerna. Man lider också av dåligt självförtroende i vissa frågor och det är inte enbart kommunerna som är delaktiga i detta uten även näringslivet och befolkningen som tycker man är rätt lagom och med lite hängiga huvud kan säga "det kan väl inte vi." Den sk Jantelagen råder tungt i denna del av landet. jantelagen i sin helhet lyder

1.Du skall inte tro att du är något.
2.Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3.Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4.Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5.Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6.Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7.Du skall inte tro att du duger till något.
8.Du skall inte skratta åt oss.
9.Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10.Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Detta leder till att framgångsrika företag och personer pratar man illa om och berättar vilken tur de har haft och mindre lyckade projekt lägger man ner mycket tid och ork för att tycka synd om även om man redan från början kunde höra Det -Går-Ju-Aldrig-Kören. I Svensk Näringslivs rankning om företagsvänligt klimat rankas kommunerna 2005 enligt följande:81 Ystad (+14),135 Tomelilla (+68),249 Simrishamn (-4). Det är stora skillnader och alla har stora förbättringspotentialer. Mycket av detta handlar om attityd och hur man ser problem istället för möjligheter. Det är inte enbart kommunerna som är syndabockar utan företagen och befolkningen i kommunen har stor del i det också.

Idealet utan att beskriva hur:
Att Jantelagen avskaffas och att XX är först med att ta ett formellt ledningsgruppsbeslut att avskaffa Jantelagen för att visa att vi menar allvar med vår tillväxtsatsning och tror på denna region. Dessutom skulle vi få med oss andra företag och människor och möjliggöra en stor attitydförändring i regionen som speglas av ödmjukhet, stolthet och framtidstro. Vi skickar ut en uppmaning till näringslivet i regionen om att ta staffetpinnen och göra samma sak. På sikt kommer denna del av Sverige att utmärka sig som en Tillväxtregion med fantastisk boende och fritidsmiljö.





Förslag: Beskriv HUR samt vem som ansvarar för vad och när:
-XXX ledningsgrupp tar formellt beslut om detta.
-styrelsen informeras
-Handlingsplan tas fram för hur vi implementerar det i organisationen. Implementeringens första steg görs i säljutbildningen som startar hösten 2006. Uppföljning sker av ledningsgrupp en ggr/år.
-Våren 2007 håller XX ett inspirerande föreläsning om detta för inbjudna företagare för att förstärka effekten
-Inspirationsmöten för personalen sker årligen


Ekonomiskt utfall:
Det blir en roligare arbetsplats med mer energi på affärer och positiva saker. Vi får en positiv image som ger fler affärsmöjligheter. Hänger väl ihop med de strategiska mål som styrelsen nu ser och på de huvudaktiviteter som vi har/kommer att starta.

Konsekvenser för kund/marknad:
Får en attitydsförändring som om något år kommer att visa sig i regionens företagsklimatmätningar och det kommer fler företag hit som vill etablera sig.

Hur hänger det ihop med VVV:
Samhällsengagemang genom att vara föredömen

Förslag till beslut:
Att ledningsgruppen tar detta dokument senast september 2006 och att någon i ledningsgruppen får i uppdrag att ta fram förslag på plan samt uppföljningsmetod. Slutligen att i säljutbildningen som startar i september ha med ett pass om Jante och hur vi ska arbeta bort detta samt hur vi i vardagen ska hjälpa varandra.

fredag 10 oktober 2008

Än finns det hopp

Jag bor i en region där vi traditonellt resonerade "vad ska detta vara bra för?" så fort det nalkades en förändring. Många sa om det mesta att "det går inte". Jag tröttnade på detta och fick en möjlighet att via mitt jobb arbeta som tillväxtansvarig för en bank och förändra regionen och vara den drivande tillväxtmotorn i regionen.Denna blogg ska beskriva hur jag gick till väga, var jag är just nu och vad målet är. Vore kul att dela ideer med andra som också vill förändra.

Mitt första steg var att vi själv i banken tog ett formellt beslut att avskaffa Jante. Mao, jag tog fram ett beslutsunderlag som jag kommer att visa längre fram och en handlingsplan hur vi som ledning skulle ändra vårt förhållningssätt och hur vi skulle få med all personal. Detta gjordes för 3 år sedan och sedan dess har mycket hänt. Berättar gärna mer om det finns någon som är intresserad?

MVH/Anders