måndag 21 december 2009
Dur och moll
SÖ Skånes kommuners ovilja i att samarbete är också ett moln som skymmer solen och som ledde till att SÖSK i sin dåvarande form avslutades. Tror detta kan innebära att man blir omsprungna och på sikt kommer ekonomin tvinga fram kommunsammanslagningar för man konstaterar att plånboken inte räcker till. Normalt är det alltid bättre att diskutera utan kniven på strupen.
Det som jag är mest nöjd med är Tillväxtskolan där hela SÖ Skåne sjuder av utbildningar för ca 900 personer. Med i princip 100% närvaro på alla utbildningar så kommer detta att göra skillnad för dessa bolag. 2010 kommer att fortsätta i samma anda och nu är det upp till företagsledarna med ev hjälp av externa konsulter att organisera så man kan ta emot all den nya kompetens som har kommit i deras händer.
Tillväxtdagen var som vanligt väldigt trevlig att anordna. Med betyg 4,55 på en 5-gradig skala i utvärderingen så känns det bra. Dock missar vi den yngre generationens företagare. De får vi inte dit. Inför 2010 är det också dax för någon form av förnyelse av konceptet. Får börja fundera. Tar gärna emot tips.
Halm2009.se blev bättre än väntat. Känns kul att vi fick så mycket uppmärksamhet år 1. Deltagandet och entusiasmen var hög för alla som var involverade. Stort tack till styrelsen som förverkligade idéen. Jag är dock mycket besviken på Leader Ystad Österlen som inte ville vara med att satsa framåt. Det är just detta de ska jobba med.
Ska nu samla kraft för att förhoppningsvis köra halm2010.se kommande år.
Mycket annat har också hänt men det återkommer jag med. Nu ska vi ladda för 2010.
God Jul
MVH/Anders
onsdag 16 december 2009
Marint center
Simrishamn har nu möjlighet att få en unik position men behöver nu uppvakta Stockholm mfl för att få mer satsning och framförallt skapa medvetenhet hos rikspolitiker.
MVH/Anders
fredag 11 december 2009
SÖ Skåne splittras
Jag känner stor oro för det höga politiska spel som våra folkvalda just nu spelar.
MVH/Anders Nilsson
Samgående ska profilera näringsliv
HELSINGBORG. Styrelsen för de 10 samarbetskommunerna inom Skåne Nordväst har beslutat att bilda Helsingborg Business Region, HBR, med start mars 2010. Det handlar om ett samgående mellan Näringslivets hus och Helsingborgs stads näringslivs- och marknadsavdelning, skriver Skåne Nordväst i ett pressmeddelande. Målsättningen med sammanslagningen är att bland annat att skapa en tydligare profil mot näringslivet.
"I Helsingborg har vi tidigare haft två kommunala organisationer. Många företagare har nog haft svårt att se skillnaden, ibland även vi själva eftersom vi varit så tydligt ihopkopplade internt men inte utåt", kommenterar Renée Mohlkert, näringslivsdirektör i Helsingborg.
Beslutet innebär att de berörda kommunerna fortsätter sitt lokala näringslivsarbete utan större förändring. Men i Helsingborg kommer Skåne Nordväst mer i fokus eftersom HBR får ansvaret att samordna gemensamma projekt för hela regionen. Stefan Svalö (S), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, betonar vikten av att både små och stora kommuner aktiverar sig i kommande projekt:
"En framgångsrik samverkan kräver att så många som möjligt är engagerade".
HBR kommer att ha lokaler på Drottninggatan 7 i Helsingborg, där även olika samarbetspartners får plats. Connect, Exportrådet, Marknadsföreningen och Cityföreningen är några som flyttar in. HD
fredag 4 december 2009
Tillväxtskolan inne på högvarv
I nästa vecka ska vi rigga för 2010 och även se på viss repetitionsutbildning för de som gått Tillväxtskolans utbildningar.
MVH/Anders
lördag 21 november 2009
Trög företagarfest
Men det blev en stor kväll för de nominerade och de som vann och det är det viktigaste för det är vad man vill uppnå med Årets Företagare.
Vinnarna kan du läsa om på
http://www.ystadsallehanda.se/article/20091121/YSTAD/711219733/1365/&/arets-foretagare-i-Ystad-prisades
MVH/Anders
onsdag 18 november 2009
Halmskapelsepris
måndag 16 november 2009
Lantbruk & Tillväxt
På onsdag är det prisutdelning för halmskapelserna, torsdag är det besök i Lund på Universitetet för att se hu vi kan dra nytta av deras kunskap och på fredag är det Näringslivsgala i Ystad & Simrishamn. Själv ska ska jag gå på Ystads gala eftersom jag sitter i styrelsen för Företagarna som står som arrangörer tillsammans med Ystad kommun. Sparbanken Syd är huvudsponsor för arrangemanget. På fredag em så är det ett seminarie samt utställning för allmänheten runt miljösatsningar. Misa inte Göran Adlén kl 16.00. Han är en av sveriges bästa talare. Ska prata miljö och trender. Gratis inträde i Parken, Ystad.
Väl mött!
MVH/Anders
tisdag 10 november 2009
Halm 2009 på sluttampen
Halm-projektet har nått alla de mål vi satte upp för 2009 och vi naturligtvis gå vidare med halm2010.se och utveckla konceptet än mer. Alla förutsätningar finns men vi behöver lösa finansieringen. Leader tvekade och har inte sett eller förstått potentialen men vi ger oss inte.
MVH/Anders
fredag 6 november 2009
Fri konkurrens
Fram för fri konkurrens även i dessa branscher!
MVH/Anders
tisdag 3 november 2009
Mycket händer under hösten
Har spelat in en film som ligger på navigatorsyd.se under Läs mer om Tillväxtskolan. Denna beskriver vad vi gör i Tillväxtskolan.
Jobbar också med Destinationsutveckling. Träffade Mia Forsgren som har varit med och utvecklat Åre idag. Många bra input.
Imorgon kommer Region Skånes Beredning för Tillväxt och Hälsa till Tomelilla. Jag ska vara med och beskriva varför en bank lägger ner så mycket tid på att utveckla regionen. Självklart för oss mn unikt i Sverige.
De 18:e nov är det prisutdelning för de tre bästa halmskapelserna i regionen på Sparbanken Syd i Tomelilla. Ska bli kul att visa uppskattning.
Även om Leader backade ur finansieringen (fotfarande funderar jag vem de är till för) så ska vi försöka bygga vidare med halm2010.se Idéer finns, vi saknar sponsorer.
Kul med Årets Turismpris. Ystad kommun har fått mycket reklam som är svårt att mäta i pengar.
I november ska Årets Företagare utses i respektive kommun. Själv sitter jag med i Företagarna i Ystad och ska delta den 20 november både på em och festkvällen. Simrishamn har den samma dag och Tomelillas har jag inget datum på.
MVH/Anders
fredag 23 oktober 2009
Stora Turismpriset
MVH/Anders
tisdag 13 oktober 2009
Härlig kväll
MVH/Anders
torsdag 8 oktober 2009
Skäll
Ska bli riktigt kul. Välkommen dit och har du inte anmält dig, skicka ett mail till mig på anders.nilsson@sparbankensyd.se så tar jag emot ev eftersläntare.
MVH/Anders
tisdag 29 september 2009
Det enda Rationella
Filmen är bla inspelad i Ystad och det är häftigt att premiären förläggs här. Tack för det.
MVH/Anders
måndag 21 september 2009
Besviken
MVH/Anders
PS I veckan ska vi marknadsföra Halmskapelserna. De är lite försenade DS
måndag 14 september 2009
Många intressanta möten i veckan
Juryn för Årets Tillväxtföretag och Nytänkare samlas för att välja goda kandidater.
Inbjudningar till Tillväxtdag 2009 går ut i veckan. Har du inte fått, maila mig så ordnar jag en.
Har också intressanta diskussioner om att trimma upp Navigatorsyd.se ytterligare med mer nyheter. Hoppas få det i hamn i veckan.
Och som vanligt ska det göras vanliga härliga bankaffärer.
MVH/Anders
måndag 7 september 2009
12 oktober ska förebilder belönas
MVH/Anders
VM-mästarna
söndag 6 september 2009
Bale Rolling World Championship
MVH/Anders
torsdag 3 september 2009
Härlig dag
Först målning kl 06-07 hemma för snickarna skulle komma igång till kl 07, sedan ett jättebra möte med Region Skåne i Malmö hur Skåne ska utvecklas de närmsta åren, direkt till Skillinge för att resa en av halmskapelserna, vidare till Ystad för Tillväxtstiftelsens styrelsemöte och sedan avslutning med lite vanligt bankjobb.
Finns mycket kraft o möjligheter i Skåne.
MVH/Anders
tisdag 1 september 2009
Halmstad i fredags
MVH/Anders
torsdag 27 augusti 2009
tisdag 18 augusti 2009
Klä YstadÖsterlen med halmskapelser
fredag 14 augusti 2009
Ystad International Military Tattoo
onsdag 12 augusti 2009
Internets möjligheter
Nu blir det 4 månader i stugan och vänja sig med stenåldern men det får gå för när vårt nya hus är klart så ska det in det snabbaste bredbandet i Nybrostrand!!!!
MVH/Anders
söndag 26 juli 2009
Back in business
Ska bli en intressant höst!
MVH/Anders
tisdag 7 juli 2009
Ledigt
Skulle vara just snyggt att sänka en lånad båt...
MVH/Anders
fredag 3 juli 2009
halm2009.se
Igår lanserades den idé som jag kom på i mars. Ett antal drivna personer ställde upp med ideer och jobbar nu med utvecklingen av detta evenemang. Här kommer ett sammandrag av pressmeddelandet. Läs mer på http://www.halm2009.se/
Halm 2009 är ett initiativ från Sparbanken Syd för att utveckla nya reseanledningar till YstadÖsterlen, utanför sommarperioden.
Visionen är att ”YstadÖsterlen ska bli det ledande nordeuropeiska centrat för halm vad avser praktisk användning & kreativt skapande”.
Halm 2009 vill involvera många grupper av befolkningen där lantbrukare, konstnärer, ideella föreningar, forskare, arkitekter med flera, arbetar för att utveckla halmen inom olika områden. Det kan bland annat vara inom foder, mat, värme, värmebädd, bygg, nöjen, halmskulpturer & landskaps-komplement. Projektet är en långsiktig satsning på ett ge halm, hö samt ensilage en större och mer synbar plats på YstadÖsterlen.
HALMBALSRULLNINGS-VM är en del i Halm 2009 och genomförs den 6 september på Bollerups borg mitt på fagra Österlen. För första gången i världshistorien koras världsmästare i två öppna klasser, en för damer och en för herrar. Det kommer också att finnas minst en ungdomsklass.
HALMSKAPELSER
Mellan den 5 september och 18 oktober pågår också en tävling som handlar om att skapa konstverk, konsthantverk och byggnadsverk i halm, hö eller ensilage och där besökarna kan rösta på de finaste halmskapelserna. Alla storlekar på verk är välkomna. De ska placeras på bra platser där många kan se dem. Mer information kan man finna på www.halm2009.se
MVH/Anders
torsdag 2 juli 2009
Sitter och filar på pressmeddelandet
MVH/Anders
tisdag 30 juni 2009
Tennisvecka i Ystad
En annan fantastisk aktivitet startade i helgen, Marsvinholsm stående Teatersällskap. De fick fin kritik och jag hoppas de drar fulla hus. Det ska också besökas i helgen.
Slutligen vill jag be alla som läser detta pusha för Marint centra i Simrishamn. Det håller på att byggas upp ett riktigt intressant koncept runt Östersjön.
På fredag ska jag och några andra ha en presskonferens på Stortorget i Ystad kl 1100. Det är ännu hemligt vad vi ska presentera men välkommen dit!
MVH/Anders
fredag 26 juni 2009
Ny vision för regionen
Den lyder
Ystad-ÖsterlenregionenYstad-Österlenregionen är en kreativ växtzon där vi välkomnar det lilla och vågar utveckla det unika. Detta är platsen för inspiration och äventyr varje dag, där det oväntade är nära
Till detta finns en handlingsplan som berör företagande, besökare och boende.
Läs det hela på http://www.navigatorsyd.se/upload/pressreleases/Strategisk%20plan%20för%20Ystad-Österlenregionen.pdf
Det mesta är fortfarande ogjort! Härligt.
MVH/Anders
måndag 15 juni 2009
Massor av uppslag
måndag 8 juni 2009
Säljkultur
"Det finns företag som år efter år åstadkommer en bättre försäljning än sina konkurrenter. Enligt Prosales Institute finns det bakomliggande skäl för detta. Från en studie av 25 multinationella företag har man kommit fram till fem nyckelfaktorer:
Säljkulturen
En stark säljkultur innefattar alla anställda i företaget. Alla är säljare oavsett vilken befattning man har i företaget. Den som svarar i företagets telefon kan vara starten (eller hindret) till en bra affär. Samma gäller med serviceteknikern, chauffören, VD, ekonomiassistenten, kundtjänst, teknikern eller styrelseledamoten. Alla påverkar kundens uppfattning om företaget och dess produkter. Det är inte bara säljarna som ligger bakom en lyckad affär. En stark säljkultur är en viktig faktor för säljarens trivsel, engagemang och produktivitet.
Säljarnas status
Säljarna skall ges hög status i företaget. Det är inte smutsigt med försäljning. Det gäller även bilhandlare, bankmän och politiker.
Ritualer
Företag med starka säljkulturer har spännande ritualer och ceremonier. Systematiska aktiviteter och manifestationer i företaget visar vad som förväntas av medarbetarna. Säljare som verkar i sådana miljöer trivs bättre, är mer motiverade och presterar bättre. Sådana här företag tillåter sig ha hjältar. De personifierar en kultur och är föredömen för andra. Hjältarnas historier och bedrifter berättas upprepade gånger i form av ”så här gör vi på vårt företag”. I företag med en stark säljkultur uppmärksammas föredömen och säljare som gör ett bra jobb. Det är lätt att tänka på IKEA och ”En möbelhandlares testamente”.
Resultat
Företag med en stark säljkultur berättar för alla hur det går. Alla är intresserade av att veta hur det går för företaget och om man uppnår målen. Alla är nyfikna över vad som händer på marknaden. I företag som är duktiga på att kommunicera säljinformation är säljarna mer engagerade i företagets framtid.
Kunden i centrum
En stark säljkultur innefattar att man ser kunden som företagets viktigaste tillgång. Företagets strävan är att hela tiden sätta kunden i centrum och skapa starkare och djupare relationer med kunden. Inför beslut i företaget ingår alltid frågan vad det betyder för kunderna. För många år sedan besökte jag ett företag, vars platschef uttryckte det så här: ”Om man ger kunden lillfingret, tar han hela handen”. Detta företag finns inte idag.
Det gäller att bygga en säljkultur och ett företag där alla är säljare."
måndag 1 juni 2009
En härlig kväll på Ystads Saltsjöbad
torsdag 28 maj 2009
Lunds Universitet på besök
MVH/Anders
torsdag 21 maj 2009
Tillväxtskolan kör för fullt
Lite oro på molnen finns för kommande Tillväxtskola. ESF skulle behöva få mer pengar i förskott men regeringen har sagt nej i år. Det innebär att det ser tufft ut att få igång en ny skola 1 oktober. Men vi jobbar på det.... Visionen ligger fast, att SÖ Skåne ska ha 150 företag som genomgått Tillväxtskolan till 2013.
MVH/Anders
torsdag 14 maj 2009
Finanskriskonferens på Österlen
Man marknadsför det så här.
"Nära hav och mitt uppe på den österlenska slätten ligger det idylliska Löderups Äng. Vi har Finanskris-konferenser, där vi inte gör avkall på läge eller lokaliteter, men gästerna får göra en del arbete själva: Sängarna får man bädda själva (givetvis finns resårmadrasser, lakan, duntäcken etc) .Fikat får man förbereda själva (det finns allt som behövs på plats)
Man får möblera själva som man vill, antingen soff- och fåtöljmöblering eller bord- och stolmöblering. Alla sover i dubbelrum, resårmadrasserna kan möbleras som enkel- dubbelsängar. Även middagen får man tillbaga själv i det rymliga köket (alla ingredienser + recept finns på plats)
Dock prutar vi inte på...Vi bjuder på mycket utan extra kostnad, varm pool, roliga spel, fantastisk omgivning i en fantastisk gård, ursprunget från början av 1900-talet. Hela bottenvåningen i gårdshuset är inrett som sällskaps- och konferensutrymmen med plast för 25 personer. Huset ligger 300 m från Kustvägen endast 1100 m från Sandstrand och bryggan vid Löderups Strandbad. Karta till Löderups Äng Foton från gården "
Ett gott initiativ tycker jag där man anpassar sig och skapar något positivt. bra idé. Heja Löderup Tourism!!
MVH/Anders
tisdag 12 maj 2009
Skurup har bäst företagsklimat i SÖ Skåne
"Att klimatet för företag är bra i Skurup har rapporter redan tidigare visat. När nu Svenskt näringsliv har kommit med sin årliga rapport över företagsklimatet i Sverige, håller Skurup fortfarande ställningarna. För även om Skurups kommun faktiskt har halkat ner med hela 15 platser sedan förra årets rankning, står sig kommunen fortfarande mycket bra i jämfört med hela Sverige. Nämligen på plats 44 av Sveriges 290 kommuner. Med det kvalar Skurup in på Skånes tio-i-topp-lista. Som näst högst rankad i Sverige – och därför i topp när det gäller Skånekommuner hittas Vellinge. Svenskt Näringsliv har under tio år Svenskt Näringsliv följt och rankat det lokala företagsklimatet landet runt. Rankinglistan som presenteras varje vår bygger på enkätsvar från 35 000 företag, men också på statistik från SCB. Rankningen bygger till stor del på vad företagare själva anser om klimatet, men andra faktorer som är tungt vägande är kommunernas service till företagen och hur lagar och regler tillämpas. Rapporten består av en mängd underkategorier. Kategorin kommunalskatt är en sådan där Skurup hamnar högt – plats 21. Inom kategorin för vägnät, tåg och flygförbindelser hittas Skurup som femte bästa i hela Sverige."
Hur ser det ut i din kommun? Läs mer på http://www.svensktnaringsliv.se/appkfakta/start.do
MVH/Anders
måndag 11 maj 2009
Lund kan få spetsutbildning i entreprenörskap
"Fyra utbildningar i Sverige har potential att skapa spetsutbildningar i entreprenörskap av högsta internationella klass anser Högskoleverket. En av dessa utbildningar är förlagd i Lund.
Regeringen har bjudit in universitet och högskolor som är intresserade att delta i en satsning på spetsutbildningar inom entreprenörskap. Regeringen satsar drygt 15 miljoner kronor 2009 och 2010 för denna utbildningssatsning. Högskoleverket fick uppdraget att gå igenom ansökningarna och komma med en rekommendation till regeringen. Av de ansökningar som kom in har Högskoleverket med stöd av en internationell expertpanel valt ut fyra utbildningar som vi anser har möjlighet att skapa utbildningar i världsklass. De är rangordnade enligt följande:
1. Gothenburg Schools of Entrepreneurship, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.
2. Master’s Programme in Entrepreneurship, Lunds universitet.
3. International Master’s Programme in Entrepreneurship and Innovation, Högskolan i Jönköping, Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
4. Business Innovation and Technology-based Entrepreneurship, Kungliga Tekniska högskolan. "
MVH/Anders
måndag 4 maj 2009
Svensk Näringslivs kommunrankning 2009
Tyvärr är det inte så mycket ros för våra kommuner i regionen; bäst är Skurup på 44 plats (-15 platser mot fg år), Sjöbo 94 (+16), Ystad 108 (-19), Tomelilla 180 plats (-3) och slutligen Simrishamn på 259 plats (-18) av 290 kommuner.
Helt klar att det finns mer att göra!
Djupare rapport finns under http://www.svensktnaringsliv.se/
MVH/Anders
lördag 2 maj 2009
Tuffare tider men det märks ju!
"Konjunkturen försvagas avsevärt i Skånes småföretag. Konjunkturindikatorn faller, men är något starkare än riksgenomsnittet. Konjunkturuppfattningen är ljusare i de sydvästra delarna av Skåne.
Konjunkturuppfattningen hos Skånes småföretag har försvagats avsevärt sedan höstens barometer. Länets konjunkturindikator, som är summan av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning, faller med 52 punkter, från 72 till 20 (ju högre nettotal desto starkare konjunktur), vilket dock är något starkare än riksgenomsnittet.
Av de fyra regionerna är det framförallt de sydvästra delarna, där bland annat Malmö ingår, som sticker ut. Svagast konjunktur upplever småföretagen i nordöstra Skåne där konjunkturindikatorn slagit om till en negativ tillväxt efter ett fall från 71 till -4.
Botten tros dock vara nådd och en långsam återhämtning förväntas under den kommande tolvmånadersperioden. Den största delen av tillväxten väntas fortsatt komma från länets tillverkningsindustri."
Hoppas nu på en liten ökning under hösten.
MVH/Anders
fredag 24 april 2009
Räntesänkningar ska få hjulen att rulla?
Målet för penningpolitiken är att upprätthålla ett fast penningvärde, vilket enligt Riksbankens tolkning innebär att inflationen ska vara låg och stabil. För att uppnå detta genomförs en rad olika penningpolitiska beslut. Processen bakom varje rapport om reporäntan och den framtida räntebanan tar ungefär sex veckor.
Arbetet börjar med en diskussion om olika risker och utvecklingsvägar för ekonomin. Ett femtiotal personer från avdelningen för penningpolitik, APP, och andra avdelningar som till exempel avdelningen för finansiell stabilitet deltar i arbetet. Redan i detta skede finns medlemmar ur direktionen med. Direktionen är de sex personer med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen som till slut fattar beslutet om nivån på reporäntan. Efter diskussionerna om risker och ekonomins utveckling följer ett antal möten där tjänstemän presenterar information och ny statistik. På ett så kallat nulägesmöte får man en uppdaterad bild av prognosen för BNP, siffror för handeln, arbetsmarknaden och konsumentprisindex för Sverige.
Jesper Hansson som är biträdande avdelningschef på APP och den som ansvarar för den penningpolitiska rapporten, poängterar att de här mötena är diskussionsmöten där alla har möjlighet att ställa frågor.
– Vi tar bland annat upp läget i konjunkturen, både i Sverige och i omvärlden. När det gäller omvärlden är fokus på USA och euroområdet. Hur ser det ut på aktiemarknaden? Vilka förväntningar har olika aktörer på reporäntans utveckling? Andra områden som vi diskuterar är valutor och råvarupriser, berättar Jesper Hansson.
Rapporten tar form
Parallellt med de olika mötena börjar texten till den penningpolitiska rapporten att ta form. Den består av tre kapitel och fördjupningar. Varje kapitel har en eller två skribenter. Skribenterna får synpunkter på sina texter från flera håll, bland annat från de ansvariga cheferna på APP, direktionen och klarspråksgranskare.
Med hjälp av ett modellverktyg som heter Ramses skapas sedan en makroprognos för tre år framåt. Prognosen gäller BNP, ränta, inflation, växelkurs och antalet arbetade timmar. Modellen utvecklas hela tiden och ett pågående forskningsprojekt försöker anpassa modellen så att den kan ta hänsyn till arbetsmarknadens svängningar och hur de finansiella marknaderna fungerar.
Detaljerna i prognosen mejslas ut
– Vi tar fram en detaljerad prognos för vad Riksbanken tror om Sveriges ekonomi i framtiden, säger Christina Nyman, chef för prognosenheten på APP.
Processen fortsätter sedan med möten i två dagar med penningpolitisk beredning. Deltagarna är många och ibland finns inte en stol ledig i lokalen. Dagarna ägnas åt ny statistik, den internationella prognosen, fördjupningar inom aktuella områden och prognosen för Sveriges ekonomi. Direktionen ställer detaljerade frågor till de experter som finns på plats.
Stefan Laséen arbetar på modellenheten på APP.– Vårt arbete går ut på att ge direktionen ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Det är en delad uppgift mellan oss som jobbar på modellenheten och prognosenheten, berättar Stefan Laséen.
Så här långt i processen kan direktionens ledamöter fortfarande beställa nya scenarier av tjänstemännen. Men nu börjar det bli dags för ledamöterna i direktionen att ge sin personliga syn på prognoserna och därefter börja diskutera sig fram till en räntebana med möjliga alternativa scenarier.
Reporäntan bestäms
Ett första utkast till den penningpolitiska rapporten skrivs nu i nära samarbete med direktionen. Efter det hålls flera direktionsmöten om prognosen och texterna. Sedan är det då dags för det formella penningpolitiska mötet.
– Efter nya diskussioner om det ekonomiska läget redovisar nu var och en i direktionen hur de tycker att penningpolitiken ska se ut. Mot slutet av mötet röstar man om vilken nivå man tycker att reporäntan ska ligga på. Man röstar även om den framtida räntebanan, berättar Jesper Hansson.
Det sista med att färdigställa rapporten och pressmeddelandet som ska gå ut fortsätter nu. På informationssekretariatet förbereder man sig för att kommunicera och informera, både internt och externt, om det penningpolitiska beslutet. Bland annat genomför presstjänsten ett filmat genrep med dem som ska vara med på morgondagens presskonferens, Stefan Ingves, riksbankschef och Anders Vredin, chef för avdelningen för penningpolitik.
Dagen är inne
När klockan slår prick 9.30 publiceras pressmeddelandet och rapporten samt en rad andra efterföljande uppdateringar på Riksbankens webbplats. Klockan 9.45 informerar en av direktionens ledamöter och en representant från APP personalen om räntebeslutet. Därefter väntar den ofta välbesökta presskonferensen.
Efter några dagar kommer den tryckta versionen av rapporten ut på svenska och engelska. På APP pustar man nu ut ett litet slag, men vässar klorna inför den penningpolitiska uppföljningen som börjar fem veckor senare."
torsdag 16 april 2009
Maud Olofsson i regionen
Bakgrunden är att det är lagd en nationell strategi för regional konkurrenskraft, entreprenörsskap och sysselsättning 2007-2013 av regeringen för att skapa ett starkt Sverige och där makt och redskap är ute på regional nivå. Det är både en finansiell och strategisk satsning med många miljarder i potten. Maud Olofsson som ägare till strategin åker nu runt i landet för att göra avstämningar hur det går. I måndags var motsvarande länen i Götaland på plats med landshövdingar, Regionpolitiker, Arbetsförmedlingschefer, universitets och högskolerektorer, Företagarna mfl mfl. Vi var kanske runt 100-talet och det fanns bara en bank på plats och det var vi. Är det inte fler banker som ser bakom krisen? Det är nu vi behöver jobba med tillväxtfrågor eller....
Vad är slutsatserna då! För det första, alla andra från de andra länen avundades Skåne som är en självständig region, som har byggt bron över Sundet som kopplar ihop två länder och som har Malmö som loket i regionen. Så Skåne har det ganska bra förspänt. Mest negativ var Sven Lindgren, Landshövding i Kalmar Län som har det tufft just nu och där det görs få satsningar.
Alla ville att Regeringen måste lägga mer resurser på Infrastrukturen och alla behöver mer pengar. Maud O replikerade med att det finns mycket pengar i systemet men idéerna måste komma underifrån för att nyttja dem.
Jag tyckte själv det var väldgt gnälligt och få konkreta planer och tankar från deltagarna utan alla skulle bra ha mer pengar.
Man kan själv vara med och ge synpunkter. Gå in på respoint.se/itp/event/dialogmalmo
Där kan man lämna synpunkter.
Jag ska skicka in ett antal förslag men dessa håller jag för mig själv så länge.
MVH/Anders
torsdag 9 april 2009
Lär mig om bloggar
Trevlig påsk!
MVH/Anders
onsdag 8 april 2009
Ishotellet som inspiration
Nyfiken?
Följ bloggen så får du veta så småningom. Just nu fundera jag på hur vi kan starta redan till höst och vilka entreprenörer man ska bjuda med sig i uppstarten.
Yngve Bergqvist som är VD och huvudägare till Ishotellet är en bra inspiratör. Träffat honom vid tre tillfällen. Jordnära men bubblande av entusiasm och idéer. Nu har han lyckats med ett samarbete med Virgins så han får sälja biljetter till turister som vill åka ut i rymden från Kiruna. Snacka om visioner! Första resan är om något år. Biljettpris runt 200.000 kr.
Nu är det påsk, ska bli kul att ta en tur. Det blir en fika på Olof Viktors, en bit mat kanske både på Buhres och Vendels i Kåseberga. Sedan vill jag inte missa Nolle-utställningen och hinna med en runda till Olof Jolum i Gärsnäs. En picnic i någon backe hoppas jag familjen också hinna med!
Glad påsk!
MVH/Anders
måndag 6 april 2009
Räknaren trasig
MVH/Anders
Näringslivsradion är igång!
Fokus kommer att vara på positiva företagsnyheter inom regionen och några ämnen som kommer att vara som en stående punkt är
-Nyföretagarskolan
-Allmän ekonomi
- Försäljningsakuten och Experten då och då
-Intervjua lokala företagare som får berätta om deras framgångar
Ska bli kul att följa. Alla progam kommer också att kunna lyssna på i efterhand på navigatorsyd.se
Ha en bra dag!
Anders
fredag 3 april 2009
20 mkr till kompetensutveckling
onsdag 1 april 2009
YstadÖsterlen Året runt
MVH/Anders
Stor dag imorgon
MVH/Anders
tisdag 31 mars 2009
En man som visar på en förändrad världsbild
Hans är professor i internationell hälsa på Karolinska Institutet (läs mer om honom på Wikipedia).
Han visar med egenutvecklat programhur hälsa, barnafödsel och ekonomisk välfärd hänger ihop och slår sönder många myter om I-land och U-land som vi ibland fortfarande katogoriserar länder och världsdelar i. Gå in på Gapminder.org och se hans videosnuttar alternativt sök på Googl. Jag lovar dig att din världsbild förändras och nu förstår man lite mer tex varför vissa länder har sin fantastiska tillväxt och hur det hänger ihop.
Hans åker runt hela världen och presenterar detta för regeringar, företagsledare mm så stäng TV:n ocjh kolla en av hans filmer NU!
MVH/Anders
lördag 21 mars 2009
Intensiv vecka
Veckan har varit väldigt intensiv och många kontakter har skapats. Måndagen var en vanlig dag på kontoret, tisdagen var det möte med Lunds Universitet för att diskutera nya möjligheter för regionen, tisdag kväll var det träff med 50-talet företag där vi gick igenom starten på Tillväxtskolan som börjar 1 april (under förutsättning vi blir beviljade medel). I onsdags var det en historisk dag, vi öppnade Öresundskontoret, vår första nyetablering av kontor i SV Skåne. Det var en vacker dag med många gäster. Äntligen finns vi på plats för alla de kunder vi redan har i SV Skåne. Nu kopplar vi ihop Väst med Öst och är säkra på att detta kan ge många positiva effekter i näringsliv, kontaktnät mm. På bilden ser man del av kontoret. Vi har 8 medarbetare på plats på 6 vån och det blir ett fullsortimentkontor. I dessa tider känns det extra kul att Skånes mest solida bank satsar! Torsdagen var vanlig dag och i fredags var vi i en Ålabod i Kivik och delade ut lite pengar till Kivik Off Season från vår Tillväxtstiftelse. De har jobbat med att ta fram koncept för att utveckla besöksnäringen i Kivik med omnejd.
Nästa vecka blir lika intensiv! Härligt!
MVH/Anders
lördag 14 mars 2009
Utan Internet-går det?
Kommande vecka blir intressant med Tillväxtskoleträff, invigning av vårt Öresundskontor, stort seminarium i Malmö, träffa kunder och göra affärer samt hinna se mina medarbetare. Ska bli kul!
MVH/Anders
onsdag 4 mars 2009
Mer Näringslivsnytt
Det är viktigt att tränga ut med lokal nyheter om företagandet i YstadÖsterlenregionen! Programmet når 80000 personer i Ystad, Tomelilla, Simrishamn och delar av Sjöbo och Skurups kommun.
Start kanske redan i april. Behövs ett programråd och lite andra saker för att få rätt kvalitet och studs. Kul att lokalradion vill vara med och utveckla och lyssna på näringslivet!
MVH/Anders
måndag 2 mars 2009
Kultur och Tillväxt är sant
Frågeställningen för debatten var "Är kulturen en tillväxtfaktor eller ett problem?" Jag ändrade rubriken till
Kulturen -en tillväxtfaktor med problem!
Låt mig utveckla. Jag tycker att kulturen är ett viktigt inslag i livet. Andlig spis behövs mer och mer i dagens samhälle. Samtidigt stänger sig kulturetablissemanget sig själv ute eftersom man sällan tänker utbud/efterfråga. Kulturmänniskor behöver bli mer affärsmässiga och sälja sina koncept. Då får man en ekonomi som klarar både spets och udda saker som också riktar sig till mindre grupper. Efter debatten har jag funderat mer och om inte folket kommer till de byggnader där kulturen normalt visar upp sig får kulturen komma till folket. Varför inte hitta nya arenor för att locka och sedan visa sitt kunnande och marknadsföra sina normala platser.
Tänk er en teateruppsättning på 45 min 1,5h före match, därefter en bit mat för att avsluta med match mellan YIF-IFK Ystad. Detta skulle ske i samarbete med klubbarna. Varför inte?
Vill också framföra min beundran för Frukostmötena i Simrishamn. Detta skulle man kunna göra på sommaren i både Tomelilla och Ystad med lite annat stuk. Vilken magnet! Se mer under
http://www.ystadsallehanda.se/article/20090302/YSTAD/375520716/1066
MVH/Anders
onsdag 25 februari 2009
Kommunsammanslagningar
MVH/Anders
måndag 23 februari 2009
En kommunikativ dag
Många intressanta synpunkter och tankar från politikerhåll. Ser fram emot konkreta resultat och beslut innan sommaren.
Därefter var det lite kontorsarbete för att sedan få möjligheter att prata mer om Tillväxt inför St Petris Rotaryklubb i Ystad under rubriken Tillväxt i Skåne.
Inte så nattsvart som alla rubriker skriker om utan mycket möjligheter även om 2009 kommer bli ett tufft år för de flesta näringarna.
Delar ev eftermiddagen gick åt att rigga för Tillväxtskolan. Mer om detta inom den närmsta månaden. Hoppas kunna presentera riktigt positiva nyheter då.
MVH/Anders
söndag 22 februari 2009
Event
tisdag 10 februari 2009
Regional Tillväxt
Vad göra? Jag tror politiker och samordnare på kommuner tänker rent för mycket på strategier och de stora penseldragen vilket i sig är viktigt men glömmer ibland att vara konkreta och hjälpa företagarna i vardagen också. Satsa istället krutet på följande.
1. Gör det lättare för företagaren i vardagen tex genom att tänka kundperspektiv där företagaren är kunden eller genom att ge tjänstegarantier när de ska få svar på sina ärende. Mao, krångla inte för mycket, det är tufft ändå.
2. Släpp in företagen i era beslusorgan typ i utvecklingsbolag, näringsbolag som finns i olika instanser. Det skapar delaktighet och hjälp att prioritera. Vi får bort vårt "gnällande" på tjänstemän och politiker
3. Gör möten som är behovsstyrda. Just nu tror jag alla små-medelstora företag där företagsledarna ofta är mellan 40-60 år funderar hur man ska marknadsföra sig i alla nya kanalet på nätet. Gör träffar där duktiga studenter sätter upp olika stationer där en station visar hur man gör en hemsida, en visar hur facebook funderar och hur man kan bedriva lobbying där, en visar google Adwords, marknadsföring via Google earth mm. Extremt konkret och som visar en konkret handling.
Det finns mycket mer att orda om det och jag sitter just nu och funderar på ett antal konkreta handlingar som ska hjälpa företagen här. Återkommer...
MVH/Anders
söndag 8 februari 2009
Stora Idrottsdagen
tisdag 3 februari 2009
Eskil på besök
söndag 1 februari 2009
Åre året runt en bra förebild för oss
Man visar också hur varje satsad 100-lapp från företagen nyttjas för att utveckla regionen. En av de som hjälpte till med Visionsarbetet var och hälsade på oss förra veckan. Hon heter Mia Forsgren och är VD för Begriplig PR i Öresund. Nu har man tagit Åre ett steg till. Ny vision är att Åre ska vara "Europas mest attraktiva alpina året runt destination 2020".
Se presentationen på http://www.navigatorsyd.se/Regionen/Ystad-Osterlen-aret-runt/Seminarium/
Spännande om vi kan ta det bästa av idéerna och anknyta det till vår region.
MVH/Anders
fredag 30 januari 2009
Trender i omvärlden
Trevlig läsning!
MVH/Anders
söndag 18 januari 2009
Ledig för egen tillväxt
Trevlig vecka!
Anders